TOP 5 VISSOORTEN

Inktvis

Waar komen de inktvissen vandaan?

Inktvissen komen in gigantische aantallen wereldwijd voor. In vrijwel elke FAO zone is wel een inktvissoort te vinden. Een deel van de Nederlandse vissersvloot richt zich in de maanden oktober, november, december specifiek op de inktvis. Daarnaast komen er grote aantallen uit landen als China, India, Verenigde staten, Peru en bijvoorbeeld Spanje.

Seizoen

De inktvissoort Loligo vulgaris die door de Nederlandse vloot wordt gevangen kent een vangstseizoen dat begint in september en duurt tot februari met uitloop van vangsten tot ongeveer april. Vanwege de vele soorten die wereldwijd voorkomen is het goed mogelijk om het hele jaar door inktvis te kopen.

Soorten inktvis

De inktvissen vormen een klasse dieren die behoren tot de stam van de weekdieren. De wetenschappelijke naam, Cephalopoda, is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk koppotigen.

Een aantal veelvoorkomende inktvissoorten in de Europese handel zijn:

  1. Loligo vulgaris
  2. Dosidicus Gigas -> ook wel giant squid genoemd
  3. Illex Argentinus
  4. Todarodes pacificus
  5. Loligo duvauceli

De vele keus maakt het soms lastig om de juiste beslissing te maken. Onze verkopers zijn goed op de hoogte van de verschillen en lichten u dit graag toe.

Inktvis in de gastronomie

De inktvis is vooral bekend in de landen rondom de Middellandse zee. Daar wordt het verkocht als Calamari, Calamareti of gewoon Calamar. Als de inktvis op de juiste manier wordt bereid dan zal deze verre van taai of rubberachtig zijn. De inktvis wordt op vele manier gebruikt in de gastronomie.

Veel voorkomende bereidingswijzen zijn:

  1. Rauw of kort gekookt voor in de salades.
  2. Gegrilld of geroosterd.
  3. Kort in de friteuse.

Dit wordt ook wel Puntilla genoemd en wordt veel gebruikt als tapas. Naast de inktvis zelf wordt ook de inkt regelmatig gebruikt voor gerechten zoals risotto of pasta.

Ondanks dat een pijlinktvis er ingewikkeld uit ziet om schoon te maken, is het juist heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er aftrekken. Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden er uit. Vervolgens kun je repen snijden van het vlees.